Barn i 100 år är en dramaserie om barn i Finland under hundra år av självständighet. Varje episod tar avstamp i nutiden, varifrån vi tillsammans med Cilla 6 år hör hennes morfar berätta om barn från förr. Genom det dåtida barnets ögon ser vi på dess omvärld med fokus på det vardagliga, kryddat med historiska händelser och fenomen. I de tio episoderna träffar vi barn och vuxna från 1910-2000-talen, ett decennium per episod.

 

Cilla får genom morfars berättelser ta del av hur det har varit att vara barn i Finland på olika platser, i olika tider.


Morfar berättar bla om Göran, barn under fortsättningskriget, som fick en ny vän när en evakuerad familj från Karelen flyttade in hos dem. Han berättar om Linda, barn på 1980-talet, vars lek i en hemlig koja färgades av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Morfars berättar också om sin farbror Sven, som bodde i en småstad på 1920-talet. Hans mamma arbetade i fabrik och hans pappa emigrerade till Kanada. I morfars berättelser får Cilla träffa barnen från förr i deras egna lilla vardagsvärld, som finns i den stora världen, allas vår värld genom tiderna.

Manusen till serien är baserade på barndomsminnen insända av personer i varierande åldrar, vilka alla någon gång har varit barn i Finland.

 

Projektet Barn i 100 år är producerat av Malakta Films för Svenska Yle och är en del av  programmet för Finlands 100-årsjubileum.


Projektet stöds av Svenska kulturfonden, Föreningen Konstsamfundet, Finlands filmstiftelse, Kyrkans mediestiftelse,  Brita Maria Renlunds minnesfond, Aktiastiftelsen i Malax

 

 

Säsongsstart måndag 25.9 kl 18.00

i BUU-Klubben YLE FEM

samt på YLE ARENAN